Bezoek HML aan de Deense Ambassade

Model European Parliament Zuid-Holland 2020 staat weer voor de deur. De leerlingen van het Haags Montessori Lyceum brachten een bezoekje aan de Deense ambassade om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het verdedigen van de Deense belangen in het Zuid-Hollandse Europees Parlement. De leerlingen hadden een leuke dag, waar ze zelf een verslag over schreven.

In Februari neemt het HML weer deel aan de MEP. Tijdens de MEP (Model European Parlement), gaan de leerlingen actuele onderwerpen die zich afspelen in de EU bestuderen en hier over debatteren. Dit doen de deelnemers in verschillende commissies. Tijdens de MEP  vertegenwoordigt elke school een land. Dit jaar vertegenwoordigt het HML Denemarken. De HML’ers zijn al meerdere keren bij elkaar gekomen  om zich voor te bereiden. Hierbij is het vooral belangrijk om vooraf onderzoek te doen en informatie te verzamelen over de rol van Denemarken in Europese onderwerpen. Dit is nog niet zo eenvoudig als het klinkt, want waar haal je al die informatie eigenlijk vandaan? Van het internet? Uit boeken en artikelen? Dat is een goed begin, maar nog niet alles. Daarom besloten de leerlingen van het HML om contact op te nemen met de ambassade van Denemarken. Want waar haal je betere informatie vandaan over de rol van Denemarken dan bij de ambassade van Denemarken zelf? De Deense ambassade bevordert de Deense belangen en stimuleert de bestaande goede samenwerking tussen Denemarken en Nederland. Verder wordt Denemarken gerepresenteerd door de Deense Ambassade bij een aantal internationale organisaties in Den Haag.

De ambassade reageerde enthousiast op de email van de HML’ers. De leerlingen werden afgelopen dinsdag hartelijk ontvangen bij de ambassade. Daar kregen de leerlingen met behulp van een leuke presentatie, goede uitleg over Denemarken en het Deense EU-beleid. Ook konden de leerlingen veel vragen stellen over het onderwerp van hun eigen commissie, die tijdens de MEP aan bod komt. Ook kennen de leerlingen nu veel weetjes over Denemarken. Zo zijn ze te weten gekomen dat Denemarken een oud, trots en optimistisch land is, die een erg actieve rol heeft in de EU. Verder weten de leerlingen nu waar de Deense overheid zich op dit moment vooral op richt, bijvoorbeeld dat Denemarken hun CO2 uitstoot met 70% verminderd wil hebben voor 2030. Ook zijn ze te weten gekomen dat er vroeger in Denemarken nog niks bestond zoals de MEP, maar dat activiteiten zoals de MEP in Denemarken wel een opkomend begrip zijn en steeds meer Deense scholieren hier aan deelnemen. Na anderhalf uur moesten de HML’ers helaas weer vertrekken. De tijd vloog voorbij en ze hadden zeker nog langer willen blijven. De HML’ ers zijn de Deense ambassade super dankbaar. De leerlingen vonden het erg interessant en gezellig om de Deense ambassade te bezoeken. Zo’n kans krijg je natuurlijk niet zomaar! Ze vonden het niet alleen gezellig, alle informatie die de HML’ers hebben gekregen bij de Deense ambassade zal zeer goed van pas komen tijdens de MEP!