Wat is het MEP?

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor middelbare scholieren. Het doel is door middel van een rollenspel jongeren kennis te laten maken met het complexe proces van Europese besluitvorming en ze het belang van samenwerking tussen de lidstaten in te laten zien. Ieder jaar leven zo’n tachtig leerlingen van elf Zuid-Hollandse scholen zich in in hun rol als Europarlementariër. Elke school vertegenwoordigt een lidstaat en het is aan de delegatieleden om zo goed mogelijk de belangen van hun land te vertegenwoordigen. Drie dagen lang debatteren, lobbyen en speechen zij in het Provinciehuis van Zuid-Holland over actuele Europese vraagstukken.

Tijdens de eerste twee dagen van de conferentie zullen de Europarlementariërs in spé samen met hun mede commissieleden een resolutie op stellen. Hierin staan de belangrijkste problemen en de bijbehorende oplossingen met betrekking tot het vraagstuk.

Op de laatste dag vindt de plenaire vergadering plaats. Tijdens deze vergadering zullen alle opgestelde resoluties een voor een worden behandeld. Het is aan de Europarlementariërs om kritische vragen te stellen en aan de commissieleden om hun resolutie zo goed mogelijk te verdedigen. Na een uitgebreid debat, speeches en eventuele amendementen wordt de resolutie in stemming gebracht waarin de delegatieleden kunnen beslissen of de resolutie wordt aangenomen of niet.

Aan het einde van de conferentie hebben de deelnemers een beter beeld gekregen van de werking van het Europees Parlement. Daarnaast geven oud deelnemers ook aan dat ze dankzij hun deelname aan het MEP hun spreek- en debatvaardigheden hebben verbeterd. Door de intensiviteit van het programma maken deelnemers tijdens en tussen de vergaderingen door nieuwe vrienden. Het MEP stopt niet als de deelnemers het Provinciehuis verlaten. Tijdens de lunch en diner wordt er verwacht dat de deelnemers zullen lobbyen en in gesprek gaan met hun medeparlementariërs, maar daarnaast is er ook meer dan genoeg tijd voor meer informele discussies.

Kortom, het MEP is een ervaring die je niet snel zult vergeten!