De landenspeeches: een tour door Europa

We zijn weer begonnen! De dag startte met een influencer die we te gast hadden, althans dat dachten we..., maar dat bleek uiteindelijk het hoofdbestuur, Marije Blom, te zijn! Daarna begonnen de landenspeeches. Hieronder leest u hoe dat verliep en welke speeches het meest in de smaak vielen.

Duitsland opende met een speech die verkozen werd tot de op één na beste. Ze koppelden Duitse tradities op een mooie manier aan hun kernwaarden: een sterke economie, efficiëntie en hun beroemde braadworsten.

Estland ging als volgende, een klein en nieuw land, maar zoals het land zelf zei neemt dat niet af van haar mooie cultuur. Estland legde de nadruk op digitalisering en innovatie. Ondanks hun kleine omvang willen ze een grote rol spelen binnen de EU.

Finland streeft naar een welvarend, duurzaam en rechtvaardig Europa. Er werd verteld over hoe belangrijk ze zowel de natuur en het klimaat als de economie vinden. Ze streven naar een beter Europa, en de EU is dé plek om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken.  

Frankrijk gaf de speech die door de delegaties werd verkozen tot de beste. Franse woorden, humor en feiten vielen goed in de smaak. Frankrijk streeft naar een verenigd Europa met meer samenwerking en veiligheid.

Italië staat natuurlijk bekend om haar bruisende verleden en dat kwam terug in hun speech. Maar dit betekent niet dat Italië alleen naar het verleden kijkt. Ze kijken vooruit en willen actief bijdragen aan de toekomst van Europa

Kroatië is een land, zoals ze zelf zeggen, met een rijke geschiedenis en een dynamische toekomst. Ze vertelde hoe belangrijk Kroatië voor Europa is, met haar veerkracht, innovatie en respect naar andere landen. Volgens Kroatië draait het allemaal om samenwerking binnen Europa en hier wil Kroatië deel van uitmaken. 

Luxemburg eindigde als derde. Zij vertelde dat ze voor samenwerking aan oplossingen en vooruitgang zijn. Ook vinden zij de bescherming van talen, culturele diversiteit en gender gelijkheid cruciaal. Hun boodschap: kleine landen kunnen grote impact hebben.

Portugal legde uit hoe de EU hun land na de dictatuur heeft veranderd. Ze willen samen Europese problemen als vergrijzing en stijgende kosten aanpakken.

Slovenië benadrukte hun jonge geschiedenis, taaldiversiteit en de aanpak van vergrijzing binnen de EU.

Tussen de speeches door werden we verrast met een gastspreker, Mariëtte van Leeuwen, zij is lid van het college van Gedeputeerde Staten. Zij vertelde hoe leuk de politiek is en hoe belangrijk het is dat jongeren zich bemoeien met de politiek zodat ook hun menig wordt meegenomen. Zelf deed zij dit vroeger ook, als kind voerde ze thuis al graag debatten. Ook kregen de delegatie- en persleden nog de kans om vragen te stellen. Na haar interessante speech werden de landenspeeches vervolgd.

Na het verhaal van Mariëtte van Leeuwen was het de beurt aan Tsjechië. Tsjechië benadrukte hun groeiende economie, sociale gelijkheid en strategische ligging binnen Europa.

En de laatste, maar zeker niet de minste, was Zweden. Zweden sloot af met een speech over tradities en hun inzet voor klimaatbeleid en mensenrechten. En wat voor Zweden heel belangrijk is is innovatie en met de tijd meegaan.

De landenspeeches waren stuk voor stuk inspirerend en een mooie start van MEP Zuid-Holland 2025!

Geschreven door: Caroline Wiersma

Vorige
Vorige

Ingelise de Boer over haar rol bij de Europese Commissie

Volgende
Volgende

Dag 1: Doolhof aan vergaderzalen