Model European Parliament Zuid-Holland is een simulatie van het Europees Parlement voor middelbare scholieren. Ieder jaar kruipen 80 jongeren in de huid van Europarlementariërs om de problemen van Europa op te lossen.

Hoe ziet het MEP eruit?

Het doel is door middel van een rollenspel jongeren kennis te laten maken met het complexe proces van Europese besluitvorming en ze het belang van samenwerking tussen de lidstaten in te laten zien. Ieder jaar leven zo’n tachtig leerlingen van elf Zuid-Hollandse scholen zich in in hun rol als Europarlementariër. Elke school vertegenwoordigt een lidstaat en het is aan de delegatieleden om zo goed mogelijk de belangen van hun land te vertegenwoordigen. Drie dagen lang debatteren, lobbyen en speechen zij in het Provinciehuis van Zuid-Holland over actuele Europese vraagstukken.

Tijdens de eerste twee dagen van de conferentie zullen de Europarlementariërs in spé samen met hun mede commissieleden een resolutie op stellen. Hierin staan de belangrijkste problemen en de bijbehorende oplossingen met betrekking tot het vraagstuk.

Op de laatste dag vindt de plenaire vergadering plaats. Tijdens deze vergadering zullen alle opgestelde resoluties een voor een worden behandeld. Het is aan de Europarlementariërs om kritische vragen te stellen en aan de commissieleden om hun resolutie zo goed mogelijk te verdedigen. Na een uitgebreid debat, speeches en eventuele amendementen wordt de resolutie in stemming gebracht waarin de delegatieleden kunnen beslissen of de resolutie wordt aangenomen of niet.

Waarom MEP?

Aan het einde van de conferentie hebben de deelnemers een beter beeld gekregen van de werking van het Europees Parlement. Daarnaast geven oud deelnemers ook aan dat ze dankzij hun deelname aan het MEP hun spreek- en debatvaardigheden hebben verbeterd. Door de intensiviteit van het programma maken deelnemers tijdens en tussen de vergaderingen door nieuwe vrienden. Het MEP stopt niet als de deelnemers het Provinciehuis verlaten. Tijdens de lunch en diner wordt er verwacht dat de deelnemers zullen lobbyen en in gesprek gaan met hun medeparlementariërs, maar daarnaast is er ook meer dan genoeg tijd voor meer informele discussies.

Het Bestuur

De organisatie achter het MEP Zuid-Holland wordt geleid door het dagelijks bestuur. Het bestuur zorgt ervoor dat het MEP ieder jaar kan plaats vinden. Het is zaak dat er locaties beschikbaar zijn voor de conferentiedagen en dat de benodigde logistiek aanwezig is. Het bestuur is iets anders dan het presidium. Het presidium zijn de voorzitters, inclusief de algemeen voorzitter, die tijdens de MEP conferentiedagen het spel geordend laten verlopen. Het bestuur is tijdens deze dagen actief op de achtergrond, zodat er voldoende ruimte is om het spel zijn gang te laten gaan.

  • Anna Jensma

    Coördinator MEP Nationaal en Penningmeester

    Hey! Mijn naam is Anna en ik ben sinds de zomer van 2019 woonachtig in Den Haag. Mijn MEP-reis is begonnen in Friesland, waar ik voor het eerst met het MEP in aanraking ben gekomen door deelname aan de Friese variant van het MEP: het Fries Jeugdparlement (FJP). Vanuit het FJP ben ik doorgegaan naar het MEP nationaal en zo heb ik uiteindelijk als voorzitter deelgenomen aan de 50ste conferentie van het MEP internationaal in Parijs en Straatsburg. Aangezien ik het MEP in de jaren daarna aardig ben gaan missen, heb ik me in Den Haag aangemeld voor het bestuur van Zuid-Holland. Momenteel zijn we al drie jaar verder en vervul ik de rollen van penningmeester en nationaal coördinator. Dit houdt in dat ik me binnen het MEP Zuid-Holland buig over de financiën en leerlingen begeleid en train voor het MEP Nationaal. Samen met het bestuur hopen we het MEP in goede banen te leiden!

  • Thijs van Aken

    Voorzitter

    Sinds 2020 ben ik betrokken bij MEP Zuid-Holland. In mijn rol als voorzitter ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van de provinciale conferentie, externe contacten en het functioneren van de stichting MEP Zuid-Holland.

    Als deelnemer deed ik mee aan het provinciale MEP Utrecht, MEP Nationaal en ging ik naar Helsinki voor een internationale conferentie. Naast mijn rol als voorzitter bij het MEP studeer ik politicologie aan de Universiteit Leiden.

  • Laurijn Los

    Algemeen bestuurslid

    Hoi! Ik ben Laurijn Los, met mijn 17 jaar ben ik jonkie van het bestuur. ;) Mijn MEP-reis is begonnen in 2019 en mijn tijd als deelnemer is eigenlijk pas in oktober gestopt toen ik meedeed aan MEP internationaal in Milaan. Ik ben heel erg enthousiast over de politiek en het overbrengen hiervan op andere jongeren. Vandaar dat ik nu met volle trots deze functie in het bestuur vervul. In mijn rol ondersteun ik voornamelijk Anna. Je kunt me dan ook vinden bij de nationale conferentie. Ook help ik mee met het voorbereiden van de provinciale conferentie van aankomende februari! Ik studeer nog niet helaas, ik zit op dit moment in 6VWO. Wat ik volgend jaar ga doen is voor jou een even grote vraag als voor mij. Ik gok in ieder geval iets met de politiek, maar ik moet er nog achter komen in welke vorm.

  • Noor van Jaarsveld

    MEP Pers
    Ik ben met het MEP in aanraking gekomen door in 2020 deel te nemen als lid van de pers. Hierna heb ik in dezelfde rol meegedaan aan MEP Nationaal en heb ik bij de regionale conferentie het persteam mogen leiden. Ik heb hier erg van genoten en ga daar nu ook mee verder in het bestuur. Mijn rol is om het persteam te begeleiden tijdens de regionale conferenties.

    Buiten MEP om zit ik in het tweede jaar van mijn studie, Liberal Arts and Sciences: Global Challenges aan Leiden University College.

Onze Partners

De provincie Zuid-Holland verleent jaarlijks onderdak aan het MEP Zuid-Holland in het provinciehuis. Dankzij de gastvrijheid van de provincie kan het MEP Zuid-Holland gebruik maken van de prachtige Statenzaal voor de plenaire vergaderingen en een meerdere kleinere zalen voor de commissievergaderingen.


Het Montesquieu Instituut is de organisator van het MEP Nationaal. Als provinciale conferentie werken wij nauw samen met het Montesquieu Instituut.