Landenspeeches
Zoals elk jaar wordt het MEP geopend door de enige echte delegatieleiders! Hieronder een korte indruk van een aantal landenspeeches:
Duitsland:
Tom Scheffers, delegatieleider van Duitsland, had één heldere boodschap: Duitsland heeft alles! Er is een goede economie, een omstreden, maar rijke geschiedenis, een goed verzorgde verzorgingsstaat én er is een fundering waarop je de toekomst kan bouwen!
Polen:
De delegatie voorzitster van Polen begon haar speech met een verwijzing naar de geschiedenis: Polen, het land dat oost en west verbindt. Natuurlijk ligt het land ook écht tussen het westerse Duitsland en het oosterse Rusland in, maar ook qua cultuur is Polen een verbintenis tussen west en oost.
Ze benoemde dat Polen vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd. Mensen denken vaak dat het een conservatief land is, met weinig motivatie om te verbeteren. Dit is echt niet waar. In Polen staan de normen en waarden namelijk op één en de mensen zijn zeker wel in voor verandering.
Democratie is voor Polen ook een heel belangrijk begrip. In het verleden is het vaak geregeerd door grootmachten, onder andere de Sovjet-Unie en Duitsland. Na de val van het communisme kreeg Polen haar stem wil terug, en die mag nooit meer verloren gaan. Er werd verteld dat het land vaak niet gehoord wordt door haar grotere EU-partners, ondanks Polen vaak wel een goed punt heeft; zo is de salariskloof een stuk kleiner dan hier in Nederland. Het is tijd om Polen als een groot, serieus EU land te beschouwen.
Italië:
De delegatie voorzitter van Italië, Olivier Strous, vertelde over het land van 'el dolce vita', pizza, pasta en het Romeinse rijk, later gevolgd door de renaissance. Je kan het land de voortbrenger van de hedendaagse filosofie, het recht, de taal en de wetenschap noemen. Ook heeft het land zware tijden gekend. De tijd na de tweede wereldoorlog was niet aangenaam voor de Italianen, omdat het land flink gescheurd was. Ook kampt het land al jaren met een enorm vluchtelingenprobleem, vanwege de ligging aan de Middellandse Zee. Tot slot heeft Italië, voornamelijk de noordelijke regio, te maken gekregen met een enorme corona-uitbraak in maart 2020. Hij vertelde dat we, in de schaduw van dit alles, een vuist moeten maken binnen Europa. Dat betekent dat we onze verschillen naast ons neer moeten leggen, en op zoek moeten gaan naar een nieuw verbond.
Kroatië:
De delegatieleider van Kroatië begon met een mooie vergelijking tussen het land en het euro muntstuk, waar Kroatië zelf graag aan deel zou willen nemen. De ene kant staat namelijk voor Europa, de Europese Unie en bondgenootschap. Samen zijn we sterker, het staat voor broederschap. De andere kant van het euro muntstuk is besteed aan een nationaal kenmerk. Het staat voor het trots van een land. Voor Kroatië zou dat bijvoorbeeld een heldere zee met een robuuste kustlijn kunnen zijn, of een mooie, gotische kerk.
Estland:
De landenspeech van Estland werd geopend met de mindere geschiedenis van Estland. Het is een lange tijd verzorgd door andere landen: Denemarken, Duitsland, Polen en de Sovjet-Unie. Na de val van het communisme werd Estland zelfstandig, en in 2004 werd het zelfs lid van de EU. Hij vertelde dat het een dunbevolkt land was met veel natuur, maar er toch overal in het land goede WiFi is; het is het meest digitale land ter wereld. Ook is het land onafhankelijk vanwege de grote aantallen olieschalieën die het rijk is. Na de deelname aan de EU, en dus de deelname aan het Verdrag van Schengen, is de economie in Estland sterk verbeterd. Ze zijn erg tevreden over deze Europese samenwerkingen, en willen deze graag voortzetten.