MEPpers over de EU; een interview

Als je op straat zou lopen en aan een voorbijganger vraagt wat het Europese Parlement is en of ze hierop stemmen, durf ik te wedden dat bijna niemand daar een goed antwoord op kan geven. - Nova Poort, commissie Constitutionele zaken, delegatie van Cyprus. 

De commissie van Constitutionele zaken gaat over het vergroten van de democratische legitimiteit, ofwel: wat is de beste manier om meer stemmen te krijgen van de stemgerechtigde burgers in de Europese Unie? We vroegen mevrouw Poort wat de oorzaak is dat er zo weinig mensen stemmen op de uitvoerende organisatie van de EU. Ze vertelde ons dat er te weinig bekend is over het Europese Parlement. Ook voelen mensen geen connectie met het Europese Parlement, omdat de afstand tot Brussel, waar het parlement gevestigd is, erg groot is. 

We vroegen Jasper Weij hoe het komt dat er sinds 1979 toch een stijging is in het aantal stemmen: “Het zal toch iets meer bekend zijn geworden, maar helaas nog niet genoeg. Alle mensen die wel gestemd hebben wilden graag een bijdrage leveren voor de Europese Unie.”.

Vervolgens waren wij erg benieuwd of de commissie van Constitutionele zaken al een oplossing bedacht heeft voor deze kwestie, er stemmen namelijk maar 50.7% van de stemgerechtigde burgers. Mevrouw Poort had hier direct een logisch antwoord op: “Onze commissie heeft vergaderd over de invoering van de stemplicht, dit houdt in dat elke stemgerechtigde burger verplicht is om te stemmen. Doet hij of zij dit niet, dan riskeert hij of zij een geldboete.”, “De burger hoeft echter geen stem uit te voeren, dit klinkt misschien gek, maar wat we hiermee bedoelen is dat er ook een optie op het stembiljet is genaamd ‘Blanco; geen keuze’. Hiermee hoeven mensen niet te stemmen op een partij als ze zich niet goed gerepresenteerd voelen.” Dit betreft dus een ‘partij’ voor de mensen zonder politieke mening.

Als laatste waren we benieuwd hoe het kan dat er in de Europese Commissie, de uitvoerende organisatie van de EU, een gebrek is aan democratische legitimiteit. Meneer Weij vertelde ons dat de Europese Commissie wordt gekozen door leiders en de leider zijn gekozen door het volk. Het is volgens hem dus deels democratisch, dit, omdat de vertegenwoordigers iedereen kunnen kiezen en dit is dus niet volledig democratisch en zou kunnen leiden naar ‘vriendjespolitiek’.



Vorige
Vorige

How to: lobbyen

Volgende
Volgende

Een inkijkje in de eerste dag als MEPper